Singles origins of blends?

KoffiebonenIn koffieland ontstaat er regelmatig onduidelijkheid en onenigheid over wat de voor- en nadelen zijn van een enkele koffieboon gebruiken, of juist een gemixte koffiesoort te gebruiken. Hier een aantal overdenkingen met betrekkingen tot de verschillen tussen de zegenoemde ‘single origins’ en ‘blends’.

De verschillen

De term ‘single origin’ kan soms enigszins verwarrend zijn. In principe betekent het dat de koffie uit één specifieke plek komt, ongeacht of dat een land, een regio of een stad is. Deze koffiesoort is niet gemixt (of ‘geblend’) met een andere koffie, het is een koffieboon uit één specifieke plek. Een ‘blend’ daarentegen kan bestaan uit koffiebonen van verschillende landen of regio’s samengenomen in één koffie- of espressomix.

Waarom bestaan beide?

Het is niet precies duidelijk hoe het mixen van koffie is begonnen, maar het is duidelijk waarom het vrij snel een populaire methode werd. Door twee koffies van verschillende smaak en karakter bij elkaar te voegen is het mogelijk om smaken en structuren te creëren die met een enkele boonsoort niet mogelijk zouden zijn. Als het goed wordt gedaan, dan kan een blend het beste naar boven halen uit beide soorten koffiebonen, omdat ze elkaar kunnen complementeren. De smaak kan aantrekkelijker of gebalanceerder uitpakken dan met de ene boonsoort mogelijk zou zijn. De keerzijde van de blend kan zijn dat het gebruikt wordt om het volume van een bepaalde koffie te vergroten waarbij er kwaliteit verloren kan gaan. Met andere woorden, het kan ingezet worden om lagere kosten te maken en de koffie beter voor te doen dan die daadwerkelijk is. Maar zoals hierboven beschreven, is dat lang niet altijd het geval. Door geschiedenis heen zouden we namelijk zeker kunnen stellen dat het mixen betere uitkomsten genereerde, zeker toen de productietechnologieën nog niet heel ver ontwikkeld waren.

Beide zijn belangrijk en hebben kwaliteiten

Zowel blends als single origins hebben belangrijke waarde bij het maken van kwaliteitskoffie. Het ligt eraan welke soort de voorkeur heeft. De beroemde Italiaanse espressomix Lavazza Qualità Rossa bijvoorbeeld, is een blend van Braziliaanse Arabica-bonen met Afrikaanse Robusta-bonen. Uiteindelijk geldt voor de blend en de single origin dat alle goede koffie allereerst begint bij de kwaliteit van de koffiebonen zelf.

Foto: matka_Wariatka – Fotolia

Gerelateerde artikelen:

Trefwoorden: