Excursie naar Maastricht – wat is er te ontdekken?

Maastricht ontdekkenMaastricht, misschien wel de meest Bourgondische stad van Nederland. De compacte maar gezellige en bijzondere binnenstad biedt voor elk wat wils: cultuur, restaurants en winkels in overvloed. Met vier sterrenrestaurants, de grootste restaurantdichtheid per inwoner van Nederland en de vele gezellige pleintjes en terrasjes is Maastricht een waar Mekka voor liefhebbers van uit eten gaan.

Niet alleen in Maastricht zelf, maar ook in de kleinere plaatsjes rondom de stad is er, mede door het toerisme, altijd wel een restaurant naar uw smaak te vinden. Het Vrijthof is zonder meer het bekendste “horeca” plein van Maastricht; in de zomer vindt hier het bekende Preuvenemint plaats en is het plein het decor van de Andre Rieu concerten. Vooral toeristen weten de weg naar het Vrijthof goed te vinden; lokale inwoners preferen meestal het Onze Lieve Vrouwe Plein of gaan naar een restaurant in een van de vele kleine zijstraatjes in het centrum. In het trendy stadsdeel “Wijck” treft u kleinere, maar heel bijzondere restaurants aan. Ook sterrenrestaurant Beluga is aan de rand van dit stadsdeel gelegen, over de Maas heen uitkijkend naar de andere kant van de stad.

Maastricht kent een aantal gerenommeerde en interessante musea. In het Bonnefantenmuseum met zijn markante uiterlijk treft u een uitgebreide collectie hedendaagse en oude kunst aan. Dit museum is een architectonisch hoogstandje van de hand van Aldo Rossi en is gelegen in de moderne, prestigieuze wijk ‘Ceramique’. Ook het Natuurhistorisch Museum en het Museum aan het Vrijthof zijn het vermelden waard. Ondergronds kent Maastricht een rijke historie; de grotten van St.-Pieter zijn dan ook absoluut een aanrader. Het ondergrondse labyrinth van meer dan 20.000 tunnels (voorzien van onder andere een bakkerij, een kapel en rijke wandtekeningen) biedt een schitterend schouwspel in de tijden van weleer.

De grote winkelketens zijn zoals te verwachten valt allemaal aanwezig in Maastricht. Zo kunt u er terecht in de Bijenkorf, de V&D, de Hema en de grote sportzaken. De charme van Maastricht ligt hem echter niet in de presentie van deze grote jongens, maar juist in de kleinere winkels en boetiekjes. Shoppen op hoog niveau kan in het Stokstraatkwartier, waar de Stokstraat de belangrijkste straat is (en meteen een van de duurste van Nederland). De monumentale panden huisvesten de beste modezaken waarbij de historische uitstraling van de straatjes ‘window shopping’ nog leuker maken. Wilt u hier gaan shoppen en Maastricht ontdekken, hou dan uw creditcard in de aanslag, want goedkoop is het allemaal niet! In stadsdeel Wijck vind u vele kleinere winkels en boetiekjes, wat het weer leuk en bijzonder maakt om te gaan shoppen. Betalen kunt u overal met een creditcard of een American Express kaart.

Foto: dr_hu – FotoliaGerelateerde artikelen:

Trefwoorden: